Sałatki na imprezy – proste przepisy

Stoisko na targach – jak je zaprojektować?

Sałatka warzywna to obowiązkowa pozycja na stole podczas rodzinnych uroczystości, imienin, urodzin czy świąt od wielu pokoleń. Na szczęście odchodzi się już od ciężkich sałat, które pływają w majonezie i oleju. Współczesne sałatki nie kojarzą się już z obowiązkową porcją „u cioci na imieninach”. Prym wiodą lekkie, wegetariańskie sałatki i surówki, które swoim wyglądem przypominają małe dzieła sztuki. Najmodniejsza jest obecnie sałatka warstwowa, którą przygotowuje się w specjalnych przezroczystych salaterkach, aby nie tylko można było cieszyć podniebienie, ale także oko. Gospodarze i gospodynie prześcigają się w przyrządzaniu coraz to wymyślnych sałat, lecz cały czas zgodnie z zasadami „slow food”.

Pyszna sałatka z makaronem tortellini to doskonała propozycja na imieniny lub urodziny. Potrzebne będzie 150 g makaronu. Najlepiej jeśli wykona się go samemu, jednak jest to niezwykle pracochłonne zajęcie, dlatego można zakupić dobre tortellini w sklepie. Gotujemy więc go według przepisu na opakowaniu, a w tym czasie 200 g szynki i sera żółtego kroimy na cienkie i krótkie paseczki. Świeżego ogórka kroimy w kosteczkę, odsączamy kukurydzę i drobno siekamy szczypiorek. Jak sama nazwa wskazuje sałatka warstwowa z makaronem tortellini powinna być ułożona warstwami według schematu, który tak na prawdę ma znaczenie głównie wizualne, bo kolejność jest dowolna. Na spód dajemy makaron, następnie szynkę, kukurydzę, ser zółty, ogórek i szczypiorek. Ser żółty możemy polać ulubionym sosem lub dipem, pamiętając jednak, że może on diametralnie zmienić smak sałatki makaronowej.

Świetną propozycją jest także sałatka warstwowa z makaronem ryżowym. Składniki wystarczy pokroić i umieścić w salaterce. Wcześniej jednak należy ugotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu i wystudzeniu, wkładamy go na sam spód, następnie odsączamy kukurydzę konserwową i umieszczamy jako kolejną warstwę, dalej będziemy wsypywać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, ogórek szklarniowy, pięć główek rzodkiewki oraz pół słoiczka zielonych oliwek bez pestek. Wierzch można posypać pokrojoną świeżą pietruszką. Do smaku dodajemy pieprz ziołowy, sól, bazylię oraz oregano. Można przygotować także dip jogurtowy i poczęstować gości grzankami czosnkowymi.

Jeśli impreza imieninowa jest kameralna, w gronie kilku lub kilkunastu osób, to wystarczy zrobić jeden rodzaj sałatki i ewentualnie podać ją w dwóch półmiskach, kładąc na dwóch końcach stołu. Przygotowanie kilku rodzajów sałat rozmyje efekt i goście nie zapamiętają sobie żadnej z nich, szczególnie gdy dodatkowo będzie kilka rodzajów ciasta i innych rozmaitych przekąsek. Aby zrobić duże wrażenie na gościach, podajmy sałatkę, gdy wszyscy już przybili, niech każdy będzie widział, że podano przekąskę. Ładnie zaserwowana sałatka warstwowa niewątpliwie podbije serca wszystkich. Czasami goście w dobrej wierze przynoszą własnoręcznie przygotowane przekąski, niejednokrotnie sałatki. Trzeba być przygotowanym również na tę ewentualność. O ile goście mogą jeść dwa rodzaje sałat z tego samego talerza, to salaterkę trzeba mieć w zapasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.