Zimowa dieta – co jeść, aby pokonać zimowe zmęczenie i brak energii?

Zimowa dieta – co jeść, aby pokonać zimowe zmęczenie i brak energii?

Zima zbliża się do nas wielkimi krokami, już teraz można zauważyć, że drzewa są praktycznie pozbawione liści, a temperatura na zewnątrz zaczyna spadać poniżej zera. Mimo że do astronomicznej zimy pozostało jeszcze trochę czasu, to już teraz można odczuć pierwsze jej minusy. Brak energii, gorsze samopoczucie i senność, to tylko niektóre z nieprzyjemnych objawów, które dotykają wiele osób w naszym kraju. Na szczęście można je nieco załagodzić, chociażby przez odpowiednią dietę. Zobacz jak odżywiać się zimą, aby poczuć się lepiej i odzyskać energię, która towarzyszy nam latem.

Jedz owoce i warzywa

Zimą na sklepowych półkach nie ma zbyt wielu sezonowych owoców i warzyw. Jest to czas, gdy przyroda wchodzi w stan hibernacji i nie ma nam do zaproponowania zbyt wiele roślin, owoców i warzyw. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy całkowicie pozbawieni roślinności. Bez problemu można otrzymać buraki, ziemniaki, dynie, marchew, kapustę czy jabłka. To też czas, w którym można kupić pyszne cytrusy – nie są one regionalne, ale mogą pomóc we wzmocnieniu odporności. Urozmaicaj swoją dietę za pomocą warzyw i owoców, ponieważ mają one mało kalorii i wiele witamin oraz składników mineralnych.

Naturalne wzmacniacze odporności

Zimowa dieta powinna być bogata w takie produkty jak: czosnek, cebula, kurkuma, cynamon i natka pietruszki. Wszystkie te produkty mogą pomóc Ci wzmocnić odporność, która jest niezbędna podczas zimy. Jak wiadomo w tym okresie bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego należy się przed nim chronić nie tylko poprzez ciepłe ubranie, ale także witaminy, które zawarte są w naturalnych antybiotykach, które wymieniliśmy. Warto też zadbać o to, aby dostarczyć swojemu organizmowi kwasy omega 3. Ich głównym źródłem są ryby morskie np. łosoś, makrela, tuńczyk itd.

Witamina D w zimowej diecie

Porady o diecie zimowej nie mogą się obyć bez wspomnienia o witaminie D. W zimowych miesiącach warto pamiętać o jej suplementowaniu. Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna – ok. 80%, a w pożywieniu znajdziemy jej naprawdę niewiele. Warto więc odwiedzić aptekę i zaopatrzyć się w dobrej jakości suplementy, które zawierają witaminę D. Jeśli będziesz ją zażywać regularnie, to nie powinieneś czuć się zmęczony i całkowicie pozbawiony energii. Poprawisz też funkcjonowanie układu odpornościowego, co jest dość kluczowe w grudniu, styczniu i lutym, gdy zachorowanie na grypę jest największe. Oprócz zdrowej diety i suplementacji warto też się ruszać i dbać o regularną aktywność fizyczną.

Dodaj komentarz