Trudno wyobrazić sobie poranek bez ulubionej, ciepłej kawy. To właśnie jej intensywny aromat i smak pobudza nas do działania i sprawia, że dzień staje się po prostu lepszym. Większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia, bez kubka tego pysznego napoju. Nic więc w tym dziwnego, że ziarna kawy są wysoko cenionym surowcem na całym świecie.
Wyjątkowość kawy to miejsce oraz sposób jej podania
Osobiste preferencje względem smaku kawy są tak różne, jak różni potrafią być ludzie oraz miejsca, w których możemy ją pić. Kawa podawana jest na wszelakie sposoby. Jej wyjątkowy smak zależny jest od jakości ziaren, z których została ona wypalona oraz sposobu jej podania. To właśnie dlatego tak istotne jest zadbanie o to, aby serwowana kawa, była dopasowana do gustu pijących ją osób.
Dla wielu z nas najlepsza kawa to ta, którą pijemy po nocy spędzonej w hotelu. Intensywny aromat oraz smak ulubionego napoju z tego miejsca zostaje w naszej pamięci na długo. To właśnie dlatego świeżo parzone kawy do hotelu, zwłaszcza te serwowane podczas śniadań, muszą być najwyższej jakości. Jeżeli filiżanka kawy do porannego bufetu taka nie będzie, to goście nie będą zadowoleni. Jak to się mawia: jakość hotelu poznaje się po kawie, zatem im lepszy będzie jej smak oraz aromat tym lepiej.
Idealne kawy do hotelu podawane podczas śniadań
Każdy właściciel hotelu zdaje sobie sprawę z tego, że najmniej odpowiednim rozwiązaniem w branży hotelarskiej jest podawanie swoim gościom rozpuszczalnej kawy. Takie coś jest praktycznie nie do przyjęcia ze względów wizerunkowych dla hotelu. Właśnie dlatego podawana kawa musi być jak najlepsza. Tylko ta świeżo palona pozytywnie wpływa na atmosferę, dlatego podczas wyboru kawy do hotelu, należy zwracać uwagę na jakość wybieranego przez nas produktu.
Warto wiedzieć, że kawa, ze względu na przeznaczenie, powinna być serwowana w różny sposób. Do jej przygotowania powinny być wykorzystywane rozmaite odmiany oraz mieszanki. Wybór ten powinien być uzależniony od czasu podawania tego napoju. Kawa podawana podczas śniadań bufetowych powinna być przede wszystkim mocna i wyrazista, a przy tym powinna zawierać dużą ilość kofeiny. Taki napój uzyskuje się najczęściej z mieszanki ziaren arabica z robustą. To właśnie ten rodzaj kawy jest najbardziej pożądany o poranku. Wynika to ze zwiększonej ilości kofeiny, która pomaga rozbudzić nasz organizm. Podczas wyboru kawy dla gości starajmy się jednak zadbać o jej różnorodność. Każdy z hotelowych gości ma zupełni inne oczekiwania względem jej smaku.