Brazylijska kawa to najlepsza kawa! Pod warunkiem, że jest świeżo palona

Brazylijska kawa to najlepsza kawa! Pod warunkiem, że jest świeżo palona

Kawa. Pewnego rodzaju magiczny napój, który jest w stanie skutecznie rozbudzić wszystkie nasze zmysły o poranku. Pijemy ją jednak nie tylko z rana, ale też o innych porach dnia. Kawa dodaje nam energii, pozwala się zrelaksować i mieć wyjątkową chwilę tylko dla siebie, a także dodaje smaku ponuremu dniu. Spośród wielu kaw to właśnie brazylijska kawa jest postrzegana jako ta najlepsza. Dlaczego? O tym nieco później.

Pochodzenie kawy

Kawa jest napojem, którego pobudzające właściwości znane już były w I tysiącleciu p.n.e. Wówczas jeszcze nie uprawiano jej – zamiast tego korzystano z dziko rosnących roślin kawowca m.in. w Etiopii. Istnieje pewna legenda, która głosi, że kawę i jej właściwości odkrył lud Oromo, który niegdyś zamieszkiwał etiopski region Kaffa. Nieco inna legenda głosi, że za kawę powinniśmy być wdzięczni niejakiemu Szejchowii (albo pasterzowi Kaldiemu), który podczas swojej wędrówki po Afryce przypadkiem natrafił na stado nadzwyczaj pobudzonych kóz, które zjadały nieznaną wtedy roślinę. Po zjedzeniu tych samych owoców Szejch (albo Kaldi) zauważył ich pobudzające właściwości, o czym poinformował napotkanych ludzi.

Przypuszcza się, że recepturę przyrządzania kawy opracowano już w XIII lub XIV wieku. To właśnie wtedy owoce kawowca zostały przywiezione do Jemenu przez kupców arabskich, którzy od tamtego czasu dostarczają najdroższą kawę na świecie. Przypuszcza się, że to właśnie tam opracowano unikalną metodę preparowania ziaren kawy poprzez ich prażenie i przygotowanie pobudzającego napoju. Odkryciem tym podzielili się Beduini, którzy rozpowszechnili kawę.

Dlaczego brazylijska kawa jest uważana za najlepszą kawę na świecie?

Nie ulega wątpliwości fakt, że to właśnie brazylijska kawa jest najlepszą kawą na świecie. Wynika to z warunków, w jakich jest hodowana brazylijska Arabica. Kawa w Brazylii jest hodowana na dość niskich wysokościach, które wynoszą minimalnie 600 m n.p.m., a maksymalnie 1200 m n.p.m. To właśnie wysokość położenia, a także odpowiednia kwasowość gleby, stanowią ważną kwestię podczas uprawy kawowca. Unikalne warunki hodowlane pozwalają na uzyskanie owoców kawowca, które z jednej strony posiadają nutkę kwasowości, a z drugiej słodyczy. Dzięki temu każde ziarno wyróżnia niebanalny smak i intensywny aromat.

Znakomitość brazylijskiej kawy to nie tylko odpowiednia hodowla roślin kawowca. Kawa Arabica swój wyjątkowy smak zawdzięcza także samemu procesowi wypalania ziaren kawy. Odpowiednio dobrana temperatura, a także czas wypalania ziaren, wpływa na nutę gorzkości kawy. Dzięki temu możemy cieszyć się jej pysznym smakiem i pobudzającym aromatem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.