Jak wybrać dobry młynek do kawy?

Jak wybrać dobry młynek do kawy?

Aby delektować się wyśmienitą w smaku kawą, nie trzeba iść do kawiarni. Wystarczy zakup dobrego młynka do kawy. To sprzęt, który decyduje o jakości zaparzonego napoju i niezbędny element wyposażenia każdego miłośnika małej czarnej. Dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?

Młynek do kawy – dlaczego warto kupić?

Młynek do kawy to zawsze dobry wybór bez względu na częstotliwość picia małej czarnej. Świeżo zmielona kawa jest dużo bardziej esencjonalna i wyrazista niż fabrycznie zmielona kawa. Różnicę czuć już po pierwszym łyku. A wynika to stąd, że ziarna po zmieleniu bardzo krótko utrzymują swoje naturalne właściwości, nie da się ich zmielić na zapas. To dlatego najlepiej rozdrobnić je tuż przed zaparzeniem napoju.

Innym powodem, dla którego opłaca się kupić młynek do kawy, jest możliwość oceny jakości ziaren. Mieląc samodzielnie ziarna w domu, można sprawdzić ich kształt, kolor, a w przypadku wątpliwości, odrzucić pojedyncze sztuki. W przypadku kawy zmielonej wcześniej konsument nie ma możliwości sprawdzenia wyglądu surowca.

Solidny młynek daje również możliwość parzenia kawy na różne sposoby. Posiada bowiem regulację grubości mielenia, którą można dostosować do indywidualnych preferencji. W przypadku kawy paczkowanej takiego wyboru nie ma.

Rodzaje młynków do kawy

Dostępne na rynku urządzenia można podzielić na dwie kategorie:

Młynki ostrzowe

Niedrogie sprzęty, które posiadają ostrza do mielenia kawy. Łatwo dostępne i popularne, może je kupić nawet w hipermarketach.

Młynki żarnowe

Urządzenia, które ścierają ziarna, dzięki czemu wydobywają z nich głębię smaku. Z tego powodu są uznawane za lepsze od ostrzowych.

Inny podział młynków do kawy można zastosować ze względu na sposób mielenia.

Młynki ręczne

W procesie mielenia wykorzystują siłę mięśni. Zazwyczaj są niewielkie, dlatego to dobry wybór do aneksu kuchennego lub wakacyjnej walizki. Ich atutem jest też niższa cena.

Młynki elektryczne

Bardziej zaawansowane urządzenia wyposażone w regulację grubości mielenia. Są niezastąpione do jednorazowego przygotowania większej ilości kawy.

Wybór młynka

Wybór młynka uzależniony jest od preferowanego sposobu parzenia kawy. W przypadku grubo mielonych ziaren (np. do parzenia kawy w chemeksie), sprawdzi się praktycznie każdy typ młynka.

Do parzenia kawy w kawiarce lub w ekspresie ciśnieniowym, gdzie ziarna muszą być drobno mielone, najlepszy będzie model elektryczny.

Wpływ na podjęcie ostatecznej decyzji zakupowej ma również budżet, funkcjonalność młynka, jego design oraz wystrój kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.